THE CAUCASIAN CHALK CIRCLE

A kaukázusi krétakör

14+

BERTOLT BRECHT – PAUL DESSAU

Budapest Bábszínház, Budapest
Premier: 2016. április 15.

Szereplők / Cast:
Szolár Tibor, Spiegl Anna, Mészáros Máté mv., Horváth Márk eh., Ellinger Edina, Ács Norbert, Hannus Zoltán, Jankovics Péter mv., Lendváczky Zoltán mv., Pethő Gergő, Kemény István, Kovács Katalin, Kovács Judit, Radics Rita, Bánky Eszter, Horváth Alexandra eh., Tóth Mátyás eh.

Díszlet / Set – Menczel Róbert; Báb, jelmez –Mátravölgyi Ákos; Zenei vezető / Music arrangament – Monori András; Mozgás / Movement – Gyevi-Bíró Eszter; Dramaturg / Dramaturge – Gimesi Dóra; Rendezőasszisztens / Assistant director – Rigó Anna; Rendező / Director – Vidovszky György

Bertolt Brecht példázata a polgárháború sújtotta Grúziában játszódik. Abasvili kormányzót meggyilkolják, felesége pedig menekülés közben egyszerűen elfelejtkezik a gyermekéről. Gruse, a konyhalány magához veszi a kisfiút. Hosszú utat járnak be együtt, míg véget nem ér a háború. Gruse saját gyermekeként szereti, óvja, neveli a kormányzó fiát. Amikor a háború után a kormányzóné visszaköveteli a gyereket, Acdak bíró a krétakör próbáját szabja ki a peres felekre: amelyik nő kihúzza a földre rajzolt körből a gyereket, az az igazi anyja. Gruse nem akarja széttépni a fiút, ezért elengedi a kezét…A bábszínházi kifejezésmód nagyon közel áll a brechti színház esztétikájához: a dráma parabola jellegét erősíti a bábok és mozgatók egyidejű jelenléte, így a megélt és a felmutatott történet folyamatosan reflektál egymásra.

DÍJAK / AWARDS

Az év 40 legfontosabb előadása között – 2016 (7ora7.hu)
(Shortlisted as one of the 40 most important productions of the season)