THE THIRD WAVE

A harmadik hullám

14+

Todd Strasser és Ron Jones nyomán
TASNÁDI ISTVÁN

Bárka Színház, Budapest

Premier: 2012. november 10.

Szereplők / Cast:
Dégi Kristóf (tanár úr) – Dévai Balázs; Nagy Ágota (tanárnő) – Szorcsik Kriszta; Koblényi Árpád (tanár úr) – Kardos Róbert; Dr. Szalainé Jutka (igazgató) – Varga Anikó; Márk – Horváth Zoltán; Guszti –Tóth János Gergely; Karina – Kőszegi Mária; Liza – Tolnai Klára; Bendzsi – Marofka Mátyás; Görbe – Jerger Balázs; Andi – Sipos Viktória; Lóci – Árvai Péter; Orsi – Herman Flóra; Ádám – Kulcsár Balázs; Ildikó – Császár Réka; Szabi – Kovács Márton Koppány; Haver– Bordi Gábor; valamint a Keleti István Művészeti Iskola színészképzésének hallgatói

Díszlet / set design – Heike Vollmer (DE); Jelmez / costume – Szabó Gergely; Zene / music – Monori András; Mozgás rendező / movement director – Gyevi-Bíró Eszter; Rendezőasszisztens / Assistant Director – Gábos Kati; Rendező / Director – Vidovszky György

Az előadás alapjául egy megtörtént esemény szolgál. 1967-ben, Kaliforniában egy átlagos történelemtanár, Ron Jones azt a kérdést kapta diákjaitól, hogyan lehetséges, hogy az átlagos németek a második világháborút követően azt állították: nem tudtak a tömegmészárlásokról?

Jones egy kisérletbe kezdett, hogy az autokratikus gondolkodásmódot feltérképezze. Elhatározta hogy kézzelfogható és „interaktív” példákkal mutatja be egy játék formájában a diákoknak, hogy milyen erős is tud lenni a közösség összetartó ereje. Két hetesre tervezte a kísérletet, amelyben egy diktatúrán alapuló közösséget hozott létre az osztályában. A mozgalomnak a Harmadik Hullám nevet adta, karszalagokat és jelmondatokat is kaptak a gyerekek.

A mi előadásunkban szeretnénk felmutatni és a színház élő erejével érzékletessé tenni ezt a folyamatot – ma 2012 Magyarországán. Azt tapasztaljuk, hogy különböző társadalmi, gazdasági és politikai okok, érdekek miatt a szélőséges, uniformizált, ideológikus gondolokodás újra megerősödőben van. Ennek a tömeglélektani okait ismerjük. Nem tisztünk politikai, történelmi kérdésekben állást foglalni, de fontosnak tartjuk, hogy veszélyes folyamatokra felhívjuk a figyelmet. És különösen az egyik legveszélyeztetettebb korosztály, a fiatalok számára.

DÍJAK / AWARDS

VII. ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé 2014  
(ASSITEJ Theatre Festival for Children and Youth, Kaposvár)
  • Köznevelési különdíj – megosztva a legjobb ifjúsági előadásért
    (Standout Award for Public Education )
A Színikritikusok Díja 2013 
 (Hungarian Theatre Critics’ Award 2013)
  • Jelölés – Legjobb gyermek- és ifjúsági előadás
    (Nomination – Shortlisted among the three Best Production for Young Audiences in 2013) ›››
 
Az év 40 legfontosabb előadása között – 2012 (7ora7.hu)
(Shortlisted as one of the 40 most important productions of the season)